Cusco

2kommentarer

Kom till Cusco för två dagar sedan. Åkte från Arequipa med nattbuss som tog 10 timmar, med troligtvis det största benutrymmet någonsin i en buss eller bussniess class biljett på ett flygplan.

Bra med ben utrymme

Cusco ligger uppe i bergen på 3200 m över havet, så här är bra mycket kallare än vad vi har haft det sen jul med en topp på 15 grader på dagarna och säkert runt 5 på nätterna. Cusco är en mysig stad med 400 000 invånare. Här finns det massor av monument, kyrkor, och inka ruiner som man kan gå och titta på men har så klart kommit hit först och främst för att se Machu Picchu. Så när vi kom till Cusco hade vi redan bestämt att vi ville göra en jugle trek som är 4d/3n. Nu skulle vi bara hitta ett företag som verkade vara seriöst och inte kostade skjortan. Jungle treken kan kosta allt från 190 dollar och kan med lätthet gå upp till ett par 100 dollar till. Efter vi hört att vissa företag har haft dålig utrusting, med dolda extra utgifter och bakfulla guider som försovit sig och lämnat folk bakom så började vi leta runt ordentligt, men efter mycket letande på olika hemsidor efter rekomendationer valde vi Lorenzo expeditions som hade riktigt bra recencioner. Så imorgon blir upphämtade vid 6 tiden för att börja vår trek. 

När vi väl hade fått klart med allt kunde vi börja kolla runt och se vad Cusco har att erbjuda. Så vi gick en liten runda och kollade på en av många gamla inka ruiner som ligger inom gång avstånd från Plaza de Armas. En skön lite promenad för att vänja sig lite vid höjden när man blir ordentligt anfådd av att gå i trappor. På kvällen mötte vi upp med Louise och Josefin från Lund som vi träffade i Mancora för att gå och äta alpacka. Inget märkvärdigt alls men kul att testat. 

Plaza de Armas
 

Dagen efter gick vi iväg på San Pedro marknaden som ligger något kvarter fårn Plaza de Armas, här säljs allt från sockar, tröjor, väskor, kött, frukt och färsk pressad juice. Man kan också köpa lunch för 3 soles (8 kr) istället för vanliga lunch priset på 6-10 soles. På tal om att allt säljs där så är det inga problem med att få köpt både ko tunga eller mule. Vi fick köpt oss varsin Alpacka tröja, får väl se hur mycket de kommer användas men det är alltid kul att pruta och spela svår köpt. 

Ge ett leende och få tio tillbaka. 

På kvällen gick vi till Kusikuy som betyder glatt litet marsvin på Quechua som är inkafolkets spårk. Så glatt var det kanske inte när vi fick se dem.

Idag på eftermiddagen gick jag upp och kollade på Sacsayhuamán som är en ruin som ligger lite ovanför cusco stad. Att inkafolket var arbetsamma visste jag men att de största stenarna i muren kan väga upp till 200 ton och är figurhuggna är helt galet. 

Mönsterpassning

Vissa delar av muren kan vara upp till 6 meter höga.

2 kommentarer

Lisbeth

17 Jan 2013 09:15

Åh vad avundsjuk jag är!! Vill också komma och se inka kulturen...försök nu att ta in all denna härliga energi......

Jessica

20 Jan 2013 12:29

Hej!Kalla nätter?? Här var 17 minus i morse!! Alma är här , hon längtar efter storebror. En stor kram från Alma och Jessica.

Kommentera

Publiceras ej