I Salento bor vi på Plantation House som förr användes som lokal för att förvara och torka kaffebönor men är nu omgjort till hostel. Hostlet drivs av Tim som kommer från England. Det är också han han som äger kaffeplantaget. Vår kaffetur startar på baksidan av Tims hus där han under 1-1,5 timme förklarar de olika stegen i processen att göra kaffe och skillnaden mellan Robusta- och Arabicaplantan.
Han berättar att Arabica bönan är mer aromatisk men mindre koffein rik än Robusta bönan, att Brasilien står för 1/3 av allt kaffe som säljs i världen. Han går igenom allt från hur bönan plockas, blötläggs, torkas, rostas och mals och efter det har nästan 86 % av vikten försvunnit. Han pratar också om vilket klimat, höjd och jord som är bäst för kaffe plantan att växa i och att det får absolut inte komma frost för att det dödar plantan.
Tim har valt att odla Arabica bönor och inom den genren finns det 2 olika sorters plantor, traditionell och modern. Den mordena blir inte lika hög som den traditionella, behöver ingen skugga och man kan plantera dem tätare, och att de tål småkryp bättre, detta gör att man får mer bönor. Det är några anledningar att välja den morderna plantan. 3 andra är pengar, pengar, pengar. Mer bönor mer pengar. Ändå har Tim valt den traditionella plantan.
Från Tims hus ner till plantaget är det ca 5-10 min gång och där tar hans kompanjon över och fortsätter förklara lite mer om deras skalmaskin och hur de torkar sina bönor. Sen gick vi runt på plantaget och till sist rostade han bönorna, malde dem och bryggde kaffe på dem. Efter det vågar jag nog säga att vi fick dricka den mest nybryggda koppen kaffe vi troligtvis någonsin kommer dricka.
Kaffebönor i väntan på att bli redo för att plockas.
Bönor redo för att plockas. Vilket alltid görs i regn. För att sedan skalas och blötläggas